Tuchtrecht

Tuchtrecht, tuchtcolleges en uitspraken

Je hoopt dat je er nooit mee te maken krijgt, maar het kan iedere verpleegkundige of verpleegkundig specialist die staat ingeschreven in het BIG-register overkomen: een klacht bij het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg. Verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die volgens anderen tekort schieten in hun zorgverlening kunnen voor een tuchtcollege worden gedaagd. Het doel van deze rechtspraak: het bewaken van de patiëntveiligheid en de kwaliteit van de beroepsuitoefening. Op deze pagina lees je meer over wat tuchtrecht inhoudt.

Wat is tuchtrecht?

Tuchtrechtspraak is een vorm van rechtspraak die erop toeziet dat de leden van een beroepsgroep zich aan de professionele beroepsstandaarden en gedragsregels van hun beroep houden.

Voor wie geldt het tuchtrecht?

Het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg geldt voor verpleegkundigen, maar ook voor andere beroepsgroepen die staan ingeschreven in het BIG-register zoals artsen, tandartsen en apothekers. 

Wist je dat verzorgenden niet onder het tuchtrecht vallen? Wel kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden wanneer ze zich niet houden aan de wet- en regelgeving.

V&VN biedt hulp bij tuchtklacht en interne klacht

Krijg je te maken met een klacht in een zorginstelling of een tuchtklacht bij een van de tuchtcolleges, dan kun je als lid van V&VN ondersteuning krijgen. Dit geldt ook als je verzorgende bent en te maken krijgt met een interne klacht.

Tuchtrecht 06082024
  • 6 augustus 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen

Waarom een tuchtzaak soms dichterbij is dan je denkt

Van alle beroepen in de zorg, hebben verpleegkundigen het meest te maken met het tuchtrecht. Toch weten verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten en verzorgenden vaak weinig van het tuchtrecht. V&VN is samen met artsenorganisatie KNMG een project gestart om nieuw voorlichtings- en informatiemateriaal over het tuchtrecht te ontwikkelen en toegankelijk te maken.

Vier tuchtcolleges

Er bestaan drie regionale tuchtcolleges: Amsterdam, ’s Hertogenbosch en Zwolle. Alle drie beschikken ze over drie leden als beroepsgenoten en twee juristen. Gezamenlijk vormen zij het rechtsprekend orgaan. Daarnaast bestaat er één centraal tuchtcollege, in Den Haag. Dit college bestaat uit twee beroepsbeoefenaars en drie juristen. Lees meer over de verschillende tuchtcolleges.

Hoe werkt tuchtrecht?

Uitspraken van tuchtcolleges kunnen consequenties hebben voor de verpleegkundige beroepsuitoefening. Daarnaast zijn ze van invloed op de ontwikkeling en aanscherping van verpleegkundige beroepsnormen: de verpleegkundige professionele standaard.

De tuchtrechter toetst het handelen en nalaten van verpleegkundigen aan twee normen:

  1. De zorgverlener heeft gehandeld (of iets nagelaten) in strijd met de zorg die hij behoort te verlenen aan de patiënt, degene die in nood verkeert, of zijn/haar naasten.
    Denk aan: het onvoldoende informeren over de behandeling of het schenden van het beroepsgeheim.
  2. De zorgverlener heeft gehandeld (of iets nagelaten) in strijd met hetgeen een behoorlijk beroepsbeoefenaar betaamt.
    Denk aan: onjuist optreden in de media of een strafbaar feit plegen in je privétijd, waardoor het vertrouwen in jou als zorgprofessional wordt geschaad (denk aan: kinderporno downloaden als je werkt als kinderverpleegkundige).

Binnen de grenzen

De tuchtrechter moet een antwoord geven op de vraag of de beroepsbeoefenaar bij het beroepsmatig handelen binnen de grenzen is gebleven van een redelijk bekwame beroepsuitoefening. Daarbij moet de tuchtrechter rekening houden met de stand van de wetenschap op het moment van het handelen en met de op dat moment door de beroepsgroep aanvaarde professionele norm of standaard. Ook wordt rekening gehouden met de dagelijkse praktijk en gang van zaken in de beroepspraktijk.

Het tuchtcollege kent acht maatregelen bij een gegrond (terecht) verklaarde klacht.

Maatregelen

Een tuchtklacht kan worden ingediend door een patiënt, familie van de patiënt, de opdrachtgever, de werkgever of door een inspecteur van de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Van alle tuchtklachten wordt ongeveer 75% ongegrond verklaard. Het tuchtcollege kent acht maatregelen bij een gegrond (terecht) verklaarde klacht, oplopend in zwaarte:

1. Gegrondverklaring klacht zonder oplegging maatregel
2. Waarschuwing (niet zichtbaar in het BIG-register)
3. Berisping (het college bepaalt of er een publicatie in het BIG-register moet plaatsvinden)
4. Geldboete (max. €4500, vijf jaar zichtbaar in het BIG-register)
5. Schorsing BIG-register (maximaal een jaar, vijf jaar zichtbaar in het BIG-register). Deze maatregel kan ook voorwaardelijk worden opgelegd
6. Gedeeltelijke ontzegging uitoefenen van het beroep (vijf jaar zichtbaar in het BIG-register)
7. Doorhaling inschrijving BIG-register (tien jaar zichtbaar)
8. Beroepsverbod voor de totale gezondheidszorg

Sinds 1 april 2019 zijn is er een aantal zaken veranderd. Bekijk hier de zes veranderingen in het tuchtrecht op een rij.  

Tuchtrecht

7 lessen voor verpleegkundigen en verzorgenden uit tuchtzaken van 2023

In 2023 werden verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten in totaal 68 keer voor het tuchtcollege gedaagd. Wat weten we over deze zaken? En belangrijker: wat kunnen verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten van deze zaken leren?

Regionaal Tuchtcollege Tuchtrecht
  • V&VN Algemeen

Deelnemen aan een tuchtcollege?

Dat kan! Lees meer over de benoeming van leden beroepsgenoten bij tuchtcolleges. Je kunt ook een tuchtzitting bijwonen, als toehoorder. De zittingen van de tuchtcolleges zijn openbaar. Vaak is het wel handig om je even aan te melden bij de secretaris van het tuchtcollege of bij de rechtbank.

Tuchtrecht in de praktijk: voorbeelden van uitspraken

Omdat we als beroepsgroep veel kunnen leren van tuchtzaken, brengt V&VN regelmatig tuchtzaken onder de aandacht.

Meer tuchtzaken lezen?

Test je kennis: Wat weet jij van tuchtrecht?

Je hoopt er nooit mee te maken te krijgen, maar wat weet jij eigenlijk van het tuchtrecht? Doe de test!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)