Historisch College FNI

Wijkverpleegkundigen door de regen op de bromfiets, ca. jaren '60

Het Florence Nightingale Instituut opende in 1998 zijn deuren als het Nationaal Museum Verpleging in Verzorging in Angerlo. In 2002 verhuisde het museum naar het Witte Huis in Zetten. Sinds 2014 is het museum, onder de naam Florence Nightingale Instituut (FNI), volledig digitaal. Per januari 2020 is het Florence Nightingale Instituut samengegaan met V&VN onder de naam Historisch College FNI.

Dit onafhankelijke college bestaat uit zes toonaangevende verpleegkundigen, historici en erfgoedspecialisten. Het Historisch College geeft sturing aan het online-museum (FNI.nl), stimuleert verpleegkundig historisch onderzoek en fungeert als spil in het netwerk van betrokken verpleegkundig- en medisch historici.

Het belangrijkste doel van het Historisch College FNI  is het borgen en uitdragen van de geschiedenis van de verpleging en verzorging in Nederland. Dit wil het Historisch College bereiken door:

 1. het op innovatieve wijze stimuleren van historische kennis bij verpleegkundigen en verzorgenden via het platform FNI.nl. Het platform draagt daarmee bij aan de identiteitsontwikkeling, het kritisch denken, de positie en de invloed van verpleegkundigen.

 2. het onderstrepen van de onmisbaarheid van de verplegende en verzorgende beroepen bij het algemene publiek door het stimuleren en beschikbaar maken van historisch onderzoek.

 3. vanuit een historisch perspectief de huidige dynamiek in de zorg te helpen duiden. Op die wijze kan het actief bijdragen aan oplossingen voor actuele vraagstukken die spelen in de verpleging en verzorging.  

Geschiedkundige Tafels

Om bovenstaande doelstelling te bereiken, richt het Historisch College FNI geschiedkundige tafels in. Een geschiedkundige tafel wordt voorgezeten door één of meerdere leden van het Historisch College FNI en omvat een groep experts. Deze groep kan bestaan uit historici en museum/erfgoedspecialisten met een aantoonbare affiniteit met de verpleegkunde; en uit verpleegkundigen en verzorgenden met een interesse voor geschiedenis, onderwijs en erfgoed binnen het thema van de betreffende tafel. De eerste geschiedkundige tafels die we inrichten zijn ‘onderzoek/kennisinfrastructuur’, ‘collectie/erfgoed’ en ‘museale activiteiten’. De samenstelling van een tafel is dynamisch. Heb je interesse om deel te nemen aan een van deze tafels? Stuur dan een mail naar fni@venvn.nl.

Werkwijze

Het Historisch College FNI komt vijf keer per jaar bijeen. Hugo Schalkwijk MA – historisch adviseur V&VN – ondersteunt alle activiteiten en heeft de dagelijkse leiding over het College en museum. Het Historisch College FNI gaat actief de samenwerking aan met andere organisaties zoals Stichting Historisch Verpleegkundig BezitStichting ElseStichting Zuster VernedeMuseum Boerhaave en Amsterdam Museum. Het College is de spil in een netwerk van onderzoekers op het gebied van de geschiedenis van de verpleegkunde. Verder ondersteunen vrijwilligers en stagiaires het museum FNI.nl. 

Leden van het college

 • Dr. Pieterbas Lalleman, voorzitter (verpleegkundige, lector leiderschap bij Fontys Hogescholen)
 • Prof. Dr. Manon Parry (hoogleraar medische geschiedenis VU, assistent professor publieksgeschiedenis UvA)
 • Em. Prof. Petrie Roodbol (verpleegkundige, emeritus-hoogleraar verplegingswetenschappen)
 • Bart Grob (conservator biologie en geneeskunde, Rijksmuseum Boerhaave)
 • Mireille Hoffmann (verpleegkundige, Promovenda geschiedenis RU, docent verpleegkunde HAN)
 • Hanna Pennock (senior adviseur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed) 
 • Jet Spits (publiekshistoricus, historisch onderzoeker Leiderschap in de Verpleegkunde bij Fontys Hogescholen)
Bekijk de bio's
Verpleegkundige of verzorgende met verband (FNI)
 • V&VN Algemeen

Podcasts

Het Florence Nightingale Symposium van 7 oktober kon door de coronamaatregelen niet doorgaan. Het symposium stond in het teken van de officiële start van het Historisch College FNI bij V&VN. In de eerste podcast van het FNI kun je alsnog kennismaken met het Historisch college.

Onder leiding van podcast-hosts Pieterbas Lalleman (voorzitter Historisch College FNI) en Hugo Schalkwijk, stellen de collegeleden zichzelf voor en gaan ze met elkaar in gesprek over de waarde van erfgoed, de kracht van geschiedenis in het hier en nu en over hun plannen in het Historisch College. In een Vox-Pop hoor je wat verpleegkundigen en verzorgenden eigenlijk weten van Florence Nigthingale en je kunt meedoen aan ‘Raad het geluid’. Genoeg reden om te luisteren!

FNI lamp
 • V&VN Algemeen

Florence Nightingale Guidelight

Het Historisch College FNI ontwikkelde samen met Weltevree een speciale Florence Nightingale editie van hun Guidelight®. Op deze speciale editie van de Guidelight prijkt een persoonlijke boodschap en de handtekening van ‘Lady with the Lamp’ Florence Nightingale (1820 – 1910), moeder van de moderne verpleegkunde. Een ideaal cadeau voor verpleegkundigen en verzorgenden.

In beeld: 200 jaar onmisbaar
Rode Kruis Spaanse Griep 1918 (FNI)
 • 24 april 2020
 • Nieuwsbericht
 • Coronavirus
 • V&VN Algemeen

Is deze crisis een aanzet naar duurzame waardering?

Hoe houden we de maatschappelijke waardering voor verpleegkundigen en verzorgenden vast? Hugo Schalkwijk, adviseur voor het Historisch College FNI bij V&VN, pleit voor het opbouwen van een collectief geheugen over de cruciale rol van verpleegkundigen en verzorgenden tijdens de coronacrisis. Hij roept verpleegkundigen en verzorgenden op om hun ervaringen te delen en zo beschikbaar te maken voor toekomstige generaties.
Leren van de geschiedenis dankzij de komst van het Historisch College FNI
 • 9 maart 2020
 • Nieuwsbericht
 • V&VN Algemeen

Leren van de geschiedenis dankzij de komst van het Historisch College

Wat kunnen we leren van de verpleegkundige geschiedenis? Als het aan verpleegkundige Pieterbas Lalleman ligt een heleboel. Naast in de wijk, werkt hij als onderzoeker en docent bij de Hogeschool Utrecht én is hij voorzitter van het interim-bestuur van het Historisch College FNI. Dit is de naam waaronder het Florence Nightingale Instituut (FNI) verdergaat sinds het per 1 januari is samengegaan met V&VN. Tijd voor een kennismaking: 5 vragen aan Pieterbas.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Word net als Esmee lid van V&VN. Kom op voor jouw beroep!