V&VN Magazine: Grenzen

  • 15 juni 2022
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine: Grenzen

“Taal is niet de grootste uitdaging, maar sommige cultuurverschillen wel. Zo wil de één per se overal medicatie voor en bedoelt de ander met ‘Ik slaap niet’ dat-ie nachtmerries heeft”, zegt praktijkverpleegkundige Marleen Mans (cover). Ze vertelt hoe de ervaring die ze opdeed in Afrika helpt bij haar werk met asielzoekers. Deze editie van V&VN Magazine gaat niet alleen over landsgrenzen, maar ook over het stellen en bewaken van je eigen grenzen. Hoe doe je dat? Mayke en Wilma liepen zichzelf ooit voorbij. Hoe pakken ze het nu aan? “Mijn vrije dinsdag is heilig, dan zet ik mijn telefoon uit.” En wat doe je als iemand over jouw grenzen gaat? Drie verpleegkundigen delen hun verhaal. “Voordat ik het wist, had ik een klap te pakken.”

In dit nummer:

- ‘Mijn telefoon gaat uit’

Het verzuim in de zorg is hoog, net als de werkdruk. Hoe zorg je er dan als zorgprofessional voor dat je overeind blijft? Hoe stel en bewaak  je je grenzen? Mayke en Wilma liepen zichzelf ooit voorbij en pakken het nu anders aan.
➝ Mayke: "Een dienst overnemen? Ik zeg niet meteen ja"
➝ Wilma: "Overspannen raken was echt een waarschuwing"

- Hoe goed bewaak jij jouw grenzen?

Zeg je overal ‘ja’ op en zet je jezelf steeds op de laatste plaats? Of kun je juist goed aangeven wat wel en niet lukt? Met andere woorden: wat voor type ben jij in het bewaken van grenzen? Doe de test!

- ‘Hij maakte steeds vaker opmerkingen’

Schelden, bedreigen, slaan of aanranding. Veel zorgprofessionals krijgen te maken met  grensoverschrijdend gedrag. Zo ook Frank, Wijnand en Anne. Zij delen hun verhaal. “Ik schrok, natuurlijk, en zei meteen dat ik daar niet van gediend was.”

- Over de grens

Sommigen moeten wel, anderen kiezen ervoor: de grens over. Vier collega’s vertellen over hun ervaring in het buitenland. Jan Hoefnagel ging naar Sint Maarten. “Als ik ’s nachts iemands bloed wilde checken, kon dat niet.”

V&VN 2 2022 9 1
Privéfoto © Jan Hoefnagel

➝ Alessandro: "In Italië leerde ik goede zorg te leveren met minder materialen"
➝ Ruby: "Ik was de enige op het schip die niet besmet was"
➝ Istahil: "Ik zei tegen mensensmokkelaars: ik wil ergens heen waar het veilig is"

- Werken aan het front

Adrie Schipper (1875-1954) reisde drie keer naar het front om soldaten te verplegen. Wat betekende zij voor het verpleegkundig vak?

- Stand-by voor Oekraïne

“Bij een ramp kunnen we in het calamiteitenhospitaal in Utrecht tweehonderd patiënten opvangen”, legt SEH-verpleegkundige Jasper Delen uit. “Maar het wordt ook voor geplande doeleinden gebruikt. Zo staan we stand-­by voor de eerste opvang van patiënten uit Oekraïne, mensen die daar bijvoorbeeld in het ziekenhuis lagen en zorg nodig hebben.” Ook vertelt hij over de inzet na de tramaanslag in 2019: “Die spanning die er hing, vergeet ik nooit meer.”

- ‘Neem tijd voor je herstel’

Als verpleegkundige of verzorgende loop je het risico dat je betrokkenheid met je patiënt zo groot wordt dat je zelf gezondheidsklachten krijgt. Wilma de Groot, voormalig neonatologieverpleegkundige, deed daar onderzoek naar.

- ‘Ik dacht, dit kan een verpleegkundige ook’

Wilma Kok-Kuipers, de eerste verpleegkundig endoscopist van Nederland, vertelt over het verleggen van grenzen. Ze is pionier, grensverlegger, medisch 'ontwikkelingswerker' en ridder in de Orde van Oranje-­Nassau. “Weet je wat mij ontroert? Dat een verpleegkundige óók ridder kan zijn.”

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)