V&VN Magazine: Ervaring
- 17 maart 2022
- V&VN magazine
- V&VN Algemeen
“Mijn jarenlange ervaring geeft me zelfvertrouwen bij wat ik doe”, zegt Conny de Pee (63). Zij staat op de cover en vertelt hoe ervaring haar helpt in haar werk. Maar ook hoe jonge collega’s leren van ervaren collega’s én andersom. In het eerste nummer van 2022 besteden we o.a. ook aandacht aan het opdoen van ervaring. Hoe komt het dat een groot deel van de zorgprofessionals binnen twee jaar na het afstuderen uitstroomt? En wat kunnen we daaraan doen? Verder vertellen verzorgenden, verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten over hoe eerder opgedane ervaring - vanuit een andere zorgsector, beroep of cultuur, helpt in het dagelijkse werk. En… er worden gênante ervaringen gedeeld.
In dit nummer:
- ‘We hebben elkaar nodig’
Als technische thuiszorgverpleegkundige levert Conny de Pee (63) zorg die vroeger alleen in het ziekenhuis werd geleverd, zoals bijvoorbeeld het geven van antibiotica via een infuus of het verzorgen van een centraal veneuze katheter of pleuradrain. “Het gaat vaak om heel complexe situaties. Mijn jarenlange ervaring geeft me zelfvertrouwen bij wat ik doe.”
➝ In deze video vertellen Conny en haar collega Yvonne van Tilburg (32) over wat zij leren van elkaar.
- Stop de uitstroom!
Verpleegkundigen en verzorgende opleidingen zijn populairder dan ooit. Helaas haken veel jonge zorgprofessionals af: binnen twee jaar nadat ze aan het werk zijn, zijn vier op de tien alweer uit de zorg gestapt. Waardoor komt dat? En hoe behouden we al onze collega’s? Jonge professionals en deskundigen vertellen. “De tijd die je nu in een stagiair steekt, win je later terug.”
- ‘Zorg vond ik geen stoer vak’
Hoe helpt ervaring vanuit een andere zorgsector, beroep of cultuur je in je werk? Vier zorgprofessionals doen hun verhaal. Eén van hen is verzorgende IG Yue Yang (foto hieronder), zij verhuisde in 2006 naar Nederland. “Ouderen zorgden eerst voor jou, daarna moet jij voor hen zorgen, is de gedachte in China.”
➝ Lees het interview met Jorn Albers (27): "Ik ben door mijn vorige baan vrij praktisch. Daar heb ik profijt van bij bijvoorbeeld somatische metingen."
➝ Lees het interview met Lieke Winkeler (34): "Hoe pittig het ook was, ik kon op mijn collega's rekenen en we hadden nog steeds lol samen."
➝ Lees het interview met Corinne van den Dool (41): "Mensen helpen, aan hun bed staan. De voldoening die ik toen ervoer, was ik kwijtgeraakt."
- Keuze arts versus ervaring verpleegkundige
Is deze levensverlengende behandeling echt de juiste keuze voor mijn patiënt? Veel verpleegkundigen lopen tegen deze vraag aan. Dat blijkt uit onderzoek van Milou Steenbergen, verpleegkundige en verplegingswetenschapper. “Waar artsen soms willen doorbehandelen, ervaren verpleegkundigen dat dit mogelijk niet de beste zorg is voor de patiënt. Dat wringt.”
- Blunders: ‘Ineens kreeg ik warme voeten’
Van fouten leer je. Maar er zijn van die blunders die je liever vergeet. Verpleegkundigen en verzorgenden vertellen over hun gênantste moment. “Ik stond er beteuterd bij, hij moest er wél om lachen.”
- Meester en gezel, wat leren zij van elkaar?
Verpleegkundige consulent Freek Gillissen (66) rondde in 1993 zijn opleiding tot verpleegkundig specialist af, het jaar waarin zijn collega Vivianne Teeuwen (28) werd geboren. Nu werken ze samen in het Alzheimercentrum in Amsterdam. Wat leren zij van elkaar? Freek: “Door haar structureer ik mijn werk beter.” Vivianne: “Van hem heb ik geleerd in het gesprek te zijn, echt te luisteren.”
➝ Lees hier meer
- ‘Na vijf bezoekjes had ik hem onder de douche’
“In de jaren zeventig moest ik mijzelf ontwikkelen. Zelf ervaring opdoen, kijken, leren”, vertelt Wil Nagelmaeker – van der Loos (67). Ze werkt als verpleegkundig specialist bij een huisartsenpraktijk en zit al vijftig jaar in het vak. Hoe ontwikkelde zij haar vaardigheden in een tijd dat ‘de zuster’ nog in de schaduw van de dokter stond?
➝ Lees het interview met verpleegkundig specialist Wil
- Zorgmoment: bijna bekwaam
"Deze cliënt krijgt een blaasspoeling omdat ze last heeft van stolsels in haar blaas", zegt Gerdiene Brand (28). Ze werkt als leerling verpleegkundige in een verpleeghuis en wordt getoetst op deze voorbehouden handeling. "Het is fijn als ervaren collega's ervan overtuigd zijn dat ik de handeling goed uitvoer."
➝ Lees (en bekijk) hier meer
- Wat we weten over corona
Al ruim twee jaar wapenen we ons met maatregelen, beschermende middelen, teststraten en coronadashboards. Maar wat hebben we de afgelopen tijd geleerd over het coronavirus? Je leest de laatste inzichten over omikron, vaccinatie, mentale gezondheid en sterfte.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.