'Zo gaat het niet langer, Hugo'

  • 2 december 2021
  • Blog/Vlog
  • Coronavirus
  • V&VN Algemeen
211202 Hugo De Jonge In ETZ 2358
Hugo de Jonge en Rowan Marijnissen - Foto © ETZ

"Minister Hugo de Jonge kwam vandaag (donderdag, red.) op werkbezoek bij mij en mijn collega’s van de IC in het ETZ-ziekenhuis in Tilburg. Altijd goed natuurlijk als een minister uit het verre Den Haag komt kijken hoe het eraan toegaat in de zorg. Het was een kans voor mij en mijn collega’s om hem duidelijk te laten zien dat het zo niet langer gaat. Niet op de IC’s, niet in de ziekenhuizen en ook niet in de rest van de zorg. Overal loopt het vast.

Ik heb de minister op het hart gedrukt: wees realistisch over de situatie waarin we nu zitten. Wees open en eerlijk over hoe dichtbij code zwart we zitten. Zelfs áls het al lukt die te vermijden, nu al worden massaal mensen afgebeld die op een operatie wachten. Vaak al weken- of zelfs maanden lang. Want dat is wat ‘afschalen’ betekent. Dat mensen met kanker, mensen die aan hun hart geopereerd moeten worden, langer op hun behandeling moeten wachten. Ik vind dat zó erg.

Zijn de maatregelen van de regering voldoende? Nee, in de verste verte niet. Patiënten, overbelaste zorgverleners, de horeca, op deze manier is het voor iedereen een lijdensweg.

Van piek naar piek

Het is ontzettend frustrerend dat we van piek naar piek gaan. In een uitputtingsslag waar geen eind aan lijkt te komen. Met een steeds grotere kans op fouten en dus onherstelbare gezondheidsschade voor de mensen voor wie we zorgen. Met steeds meer chagrijn in de samenleving. Dat komt doordat het beleid keer op keer te optimistisch is.

Schuif maatregelen en besluiten niet keer op keer vooruit. Denk niet dat alles vanzelf goed komt als je maar lang genoeg wacht. We willen dat er snel, kort en doortastend wordt ingegrepen, in plaats van langzaam, langdurig en soft. Dat heb ik de minister laten weten.

Ik heb de minister op het hart gedrukt: wees realistisch over de situatie waarin we zitten.

Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN IC

We zijn twee jaar verder en we hebben minder collega’s in plaats van meer. De uitval is enorm. Iedereen is moe en gefrustreerd. Over het uitblijven van extra ondersteuning als het gaat om kinderopvang, reiskosten of parkeerkosten. Om over het gebrek aan waardering nog maar te zwijgen. Over wilde plannen voor centrale coronaziekenhuizen, terwijl we nu al te weinig verpleegkundigen hebben om de huidige te bemannen.

Ik heb de minister op het hart gedrukt dat het anders moet op de IC. En anders in de zorg. Hoe sneller we deze piek achter ons laten, hoe sneller we ons op de toekomst kunnen richten. We moeten plannen maken. Hoe de zorg beter moet. Hoe we verpleegkundigen en verzorgenden behouden. Hoe we heel veel nieuwe collega’s opleiden. We moeten investeren. En ons realiseren dat corona helaas nog een tijd onder ons zal blijven."

Rowan Marijnissen, voorzitter V&VN IC

Foto's © ETZ

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)