Ervaringsverhaal van Marijke Damhuis over HNHCP Educational Conference, 10-11 januari 2020 te Zürich, met subsidie van V&VN Oncologie

Vanuit de afdeling waar ik werkzaam ben, namelijk de verpleegafdeling Oncologie en Hematologie Isala Zwolle, is er jaarlijks de gelegenheid om deel te nemen aan verschillende symposia en congressen. In oktober 2019 kregen mijn collega Janneke en ik te horen dat wij de gelukkigen waren die deel mochten nemen aan het Haematology Nurses & Healthcare Professionals Group Educational Conference.

Voor dit congres heb ik via V&VN subsidie aangevraagd voor deelname aan dit congres. Deze aanvraag zorgt ervoor dat je, naast financiële compensatie, je extra verdiept in het programma van het congres en voor jezelf goed weet te onderbouwen wat dit congres je zou kunnen opleveren. Ik zou het iedereen aanraden om een subsidie aanvraag te doen. De mogelijkheid is er en is tevens een goede stok achter de deur om een mooie en goede terugkoppeling te geven aan collega’s en hiermee kennis over te dragen.

Het programma was divers. Zo was er naast een verpleegkundige, ook een medische update over acute leukemie en MDS. Sprak een ervaringsdeskundige over haar ervaringen tijdens de klinische behandeling en welke situaties voor haar enorm van belang zijn geweest. Op die manier kan je met een andere bril kijken naar de zorg die je dagelijks verleent.

Doordat ik momenteel de hbo bachelor verpleegkunde volg was ik aangenaam verrast om te horen dat niet alleen verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten maar ook professoren en artsen enthousiast vertelden over veranderingen in het verpleegkundig landschap. Er was extra aandacht voor onderwerpen als shared decision making en verpleegkundig leiderschap.

Daarnaast ben ik zelf aandacht functionaris palliatieve zorg en ook dit onderwerp kwam onder de aandacht. Zo vertelde verpleegkundig specialist Kirsty Crozier dat zij vaak al in een vroeg stadium palliatieve zorg benoemt. Ik vond het verhelderend om dit te horen aangezien ik dit in de dagelijkse praktijk maar weinig zie gebeuren. Hier kan je als verpleegkundige naar mijn idee een grotere rol pakken.

Tijdens het congres hebben wij de mogelijkheid gehad om te netwerken met zorgprofessionals uit veel verschillende landen. Goed om te horen dat er onderling verschillen zijn in de uitvoering van de zorg voor de hematologische patiënt. Waar er in Nederland al verschillende e-health toepassingen zijn ontwikkeld, werken verpleegkundig specialisten in kleinere steden in Engeland nog ‘gewoon’ met papieren sheets. Zelfs als het over ingewikkelde kuurschema’s gaat!

Alle informatie die wij gedurende het congres hebben opgedaan zullen wij tijdens een afdelingsvergadering terug koppelen. Grote onderwerpen zoals shared decision making zullen wij aandragen als onderwerpen voor afdelingsscholing dagen.

Marijke Damhuis, Oncologieverpleegkundige Afdeling Oncologie/Hematologie, Isala Ziekenhuis, Zwolle.

 

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)