CSV en RSV vertegenwoordigd op ICN NP/APN Congres Rotterdam

  • 22 augustus 2018
  • Nieuwsbericht
  • VS Register
  • VS Register

Van zondag 26 t/m woensdag 29 augustus vindt in Rotterdam het 10e ICN NP/APN congres plaats. Tijdens dit congres komen zo’n 1500 nurse practitioners (NP) en advanced practice nurses (APN) uit meer dan 50 landen bijeen. Centraal staat de rol van de NP en APN in het transformeren van de zorg.

Belang van deelname

Het College Specialismen Verpleegkunde (CSV) en de Registratiecommissie Specialismen Verpleegkunde (RSV) nemen deel aan het congres om het internationale publiek te informeren over de (bijzondere) positie van de verpleegkundig specialist in de Nederlandse gezondheidszorg. Het CSV en de RSV verwachten daarnaast kennis op te doen over best-practices, voor wat betreft positionering van en regelgeving omtrent nurse practitioners in andere landen.

Poster & Pitch maandag 27 augustus

De RSV is op maandagmiddag van 16:00-17:00 uur te vinden in de Arcadis Zaal, hoek D, voor een ‘Poster & Pitch’-sessie met 4 andere sprekers uit o.a. Noorwegen en Finland. De poster van de RSV gaat in op de wijze waarop verpleegkundig specialisten de kwaliteit van het eigen beroep waarborgen.

Oral presentations dinsdag 28 augustus

Het CSV houdt op dinsdagochtend tijdens een sessie van 10:00-11:00 uur een presentatie in de Van Weelde Zaal, waarbij in wordt gegaan op de specialismen-indeling en recente beslissing om deze terug te brengen van 5 naar 2 specialismen. Tijdens de sessie worden er ook twee presentaties gehouden door deelnemers uit het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

De RSV houdt op dinsdagmiddag tijdens een sessie van 16:00-17:00 uur een presentatie in de Zeelenberg Zaal, waarbij de wettelijke positie en de bevoegdheden van de verpleegkundig specialist in de Nederlandse gezondheidszorg, centraal staan. Tijdens de sessie worden er ook twee presentaties gehouden door deelnemers uit de Verenigde Staten.

Het volledige programma van het congres is terug te vinden op http://www.npapn2018.com.

Terminologie

De voertaal tijdens het congres is Engels. De sprekers van het CSV en de RSV gebruiken de term ‘(certified) nurse specialist’ wanneer zij het hebben over de verpleegkundig specialist. Dit om onderscheid te kunnen maken tussen de nurse practitioner (na afronding MANP-opleiding, geen beschermde titel) en de verpleegkundig specialist (een beschermde titel – met bijbehorende bevoegdheden – die je alleen mag gebruiken als je geregistreerd bent als zodanig in het Verpleegkundig Specialisten Register).

Organisatie

Het congres wordt gehouden onder de vlag van de ICN (International Council of Nurses) en het ICN NP/APN Network. De organisatie van de editie in Rotterdam is in handen van een lokaal comité, bestaande uit prof. Petrie Roodbol (Wenckebach Instituut, UMC Groningen), Riet van Dommelen (hoofdopleider MANP, Hogeschool Utrecht) en Jeroen Peeters (hoofdopleider MANP, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen – tevens lid van de RSV). Daarnaast heeft ook V&VN-VS een belangrijke bijdrage geleverd. Het congres in Rotterdam ‘vervangt’ dan ook het jaarlijkse congres dat V&VN-VS normaliter in oktober houdt.

 

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.