Webinar over Mentale gezondheidsnetwerken

  • 15 oktober 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
GGZ Gang Lopen
Foto ter illustratie © Beeldbank V&VN

Op de wachtlijsten voor een behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) staan ongeveer 80.000 zorgvragers. Om deze wachtlijsten te verminderen, komen er per 2025 zogeheten Mentale gezondheidsnetwerken. Hiermee verandert de manier van doorverwijzen naar de ggz. Dat is afgesproken in het Integraal Zorgakkoord.

Het idee is dat een huisarts die twijfelt of hij een cliënt moet doorverwijzen naar de ggz, eerst een verkennend gesprek aanvraagt bij het Mentale gezondheidsnetwerk. Niet iedereen heeft namelijk psychische hulp nodig. Soms hebben mensen vooral behoefte aan een ander soort ondersteuning. Bijvoorbeeld op sociaal of financieel gebied.

Vanaf 2025 wordt dit verkennende gesprek vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. De verkennende gesprekken hebben twee doelen, namelijk het verminderen van de zeer lange wachtlijsten en dat patiënten en cliënten de juiste zorg op de juiste plek krijgen.

Praat mee over jouw rol!

Over onder meer de rol van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten (wijk, ggz en huisartsenpraktijk) in de Mentale gezondheidsnetwerken wordt een webinar georganiseerd op donderdag 7 november van 19.00 tot 20.00 uur.

Praat mee en klik hier om je aan te melden voor dit webinar.

Meer informatie

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)