Kies bewust: Beter doen!

  • 2 oktober 2023
  • V&VN magazine
  • V&VN Algemeen
V&VN Magazine 3 2023 Beter Doen
Foto © Tom van Limpt

Routinehandelingen pakken lang niet altijd goed uit voor je cliënt of patiënt. Vaak sta je er niet bij stil dat het misschien ook anders kan. Verzorgende IG Helga Bouwman zag dat de standaardbehandeling van smetten vaak juist tot meer problemen leidde. Ze pakte de handschoen op om het anders te doen, beter voor de cliënt.

“Bij het behandelen van een smetplek kom je vaak in een vicieuze cirkel terecht: zalf smeren, kans op een schimmelinfectie, nog meer smeren. In ons wijkteam hebben we veel met smetten te maken, omdat onze oudere cliënten met dementie veelal een poreuze, kwetsbare huid hebben. Wij wilden kijken of we die cirkel konden doorbreken.”

Verzorgende IG Helga Bouwman werkt in een wijkteam van ZZG zorggroep (regio Nijmegen, Wijchen, Maas en Waal). Toen die organisatie zich aansloot bij een RENEW-project (zie hieronder), koos haar team ervoor om de Beter laten-/Beter doen-handelingen gericht op smetten te implementeren. Helga: “Smetten ontstaat door een combinatie van warmte, vochtigheid en onvoldoende luchtstroom langs de huid. Vooral huidplooien, zoals liezen, oksels, buikplooi en onder de borsten, zijn risicogebieden."

“De algemene richtlijn voor smetten is smeren met bijvoorbeeld zinkolie of cetomacrogolzalf. Maar je ziet dat alsmaar smeren vaak niets oplost. Het maakt de huid juist dunner, waardoor er ook schimmelinfecties kunnen ontstaan. Waardoor je dan wéér moet smeren met een antischimmelzalf die zink bevat en indroogt, waardoor de huid gaat scheuren.”

Als je al in het begin smetten goed aanpakt, hoeft het te eindigen in een schimmelinfectie

Helga: “We behandelden een cliënt die last had van smetplekken, en later schimmel in zijn lies en op zijn scrotum. Het lukte maar niet om het onder controle te krijgen. We hebben weliswaar een korte lijn met de huisarts die meekijkt via een foto die we sturen, maar je hebt natuurlijk liever dat dit niet nodig is. Bovendien was dit een behandeling met hormoonzalf, wat de huid dunner maakt. Voor deze cliënt was het ook niet prettig dat we hem zo vaak moesten controleren en dat er twee keer per dag iemand moest komen om hem te verzorgen.”

V&VN Magazine 3 2023 Helga Bouwman
Verzorgende IG Helga Bouwman

"Daarom hebben we volgens protocol alleen Engels pluksel gebruikt. Dat is een soort scheurlinnen dat je in de lies kunt leggen en voorkomt dat er huid-op-huidcontact is. Het pluksel zorgt ook dat de vocht in de lies wordt opgenomen. En dat hielp wel! We konden hiermee bovendien voorkomen dat een smetplek gaat ontsteken."

“Als we nu pluksel in zijn lies leggen, redt hij zich prima en heeft hij de hele dag zijn vrijheid. We zagen dat als je al in het begin smetten goed aanpakt en niet te veel smeert, het dan niet hoeft te eindigen in een schimmelinfectie.”

Verzorgend wassen

“Wij werken nauw samen met het team dat in het RENEW-project koos voor ‘verzorgend wassen’. Die collega’s raadden ons aan om dat ook te doen. Je wast dan zonder water. Voor alle duidelijkheid: we werken níet met natte washandjes van de drogist. De washandjes die wij gebruiken, hebben een vloeistof die zorgt voor een pH-neutrale reiniging. We gebruiken dus geen zeep en na afloop hoeven we de cliënt niet af te drogen met een handdoek. De washandjes kunnen zelfs in de magnetron, zodat ze lekker warm zijn. Door deze twee Beter doen-handelingen zien we echt verbetering van de huid optreden.”

Bron: V&VN Magazine 3-2023 | Tekst: Saskia Smith | Beeld: Tom van Limpt

Wil jij ook aan de slag met Beter Laten-/Beter Doen-lijsten? Vraag subsidie aan!

In juni 2023 zijn nieuwe Beter Laten-/Beter Doen-lijsten gepubliceerd voor de verpleeghuiszorg, ziekenhuiszorg, verstandelijke gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de wijkverpleging.

Wil jij in jouw organisatie ook aan de slag met de (de-)implementatie van Beter Laten- of Beter Doen-handelingen? Maak dan gebruik van de subsidiemogelijkheden van ZonMw. Er is in totaal 3 miljoen euro aan subsidies beschikbaar voor dit soort (de-)implementatieprojecten.

Klik hier voor meer info

Word lid en praat mee!

Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)