Minister De Jonge na V&VN-peiling: registratielast snel omlaag

  • 3 december 2019
  • Nieuwsbericht
  • Registratielast
  • V&VN Algemeen
Wijkverpleging_computer

Minister De Jonge wil snel om tafel met V&VN en zorgaanbieders en zorgverzekeraars over het verminderen van de registratielast. Aanleiding is de V&VN-peiling over registratielast van afgelopen week.

De boodschap van de ruim 6.000 verpleegkundigen en verzorgenden die aan de peiling meewerkten is duidelijk. Na bijna twee jaar aan initiatieven en actieplannen, zien zij geen verbetering. Veel van de punten waar verpleegkundigen en verzorgenden tegenaan lopen zijn ICT gerelateerd. Oorzaak is onder anderen dat het elektronisch patiënt/cliënt dossier niet ondersteunend is aan het verpleegkundig proces. Zo geeft twee op de drie respondenten aan in de wijk nog steeds met de vijf minuten registratie te werken. “We zijn pas klaar als wijkverpleegkundigen aangeven geen last meer te hebben van de minutenregistratie,” aldus De Jonge.

De peiling leidde ook tot vragen van Kamerleden aan het kabinet. “De 5 minutenregistratie hebben we al meerdere keren afgeschaft, maar hij bestaat nog steeds. Hoe kan dit?, vroeg bijvoorbeeld Vera Bergkamp van D66. Het gesprek waar minister De Jonge het voortouw voor heeft genomen vindt plaats op dinsdag 10 december om 16.30 uur.

Minister De Jonge liet in de Volkskrant weten: “Er is door alle partijen hard gewerkt om aanbieders te helpen bij het overstappen op een alternatieve registratie. Deze enquête van V&VN suggereert dat verpleegkundigen daar nog onvoldoende van merken. En dat is nou juist de reden dat we dit doen. Daarom wil ik zo snel mogelijk met alle betrokken partijen om de tafel om gezamenlijk vast te stellen welke aanvullende acties er nodig zijn”.

Vanaf begin 2020 kun je reageren op berichten via het nieuwe verenigingsplatform van V&VN. Wil je nu al een reactie kwijt? Praat mee op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)