Initiatieven voor personeelsbehoud onderscheiden

  • 11 februari 2022
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Initiatieven voor personeelsbehoud onderscheiden (Impactmakerprijs 2021)
Conforte Innovatielab uit Rotterdam

Software en technologie waar je als verpleegkundige of verzorgende echt iets aan hebt: dat is het uitgangspunt van Conforte Innovatielab uit Rotterdam. De organisatie won er deze week de ‘Impactmakerprijs 2021’ mee, een juryprijs voor initiatieven die zorgen voor het terugdringen van personeelstekorten in de zorg. Ook de IC-afdeling van het Haga Ziekenhuis is onderscheiden, daar is een leerwerkunit ontwikkeld waarmee meer stagiairs tegelijk kunnen worden opgeleid.

Jurylid en V&VN-voorzitter Bianca Buurman is blij met de initiatieven. “Conforte onderscheidt zich van andere tech- en ict-initiatieven door software of technische hulpmiddelen te ontwikkelen op basis van de vraag van de verpleegkundigen en verzorgenden die er mee moeten werken. Er zijn tal van aanbieders op de markt die technologische snufjes ontwikkelen zonder dat er een verpleegkundige of verzorgende aan te pas komt. Dan krijg je oplossingen die niet helpen in de praktijk. Conforte gaat uit van de vraag van de verpleegkundige en heeft al oplossingen gevonden voor dwalen in de nacht, efficiëntere routes in de wijkverpleging en wondzorg. Zo kunnen verpleegkundigen en verzorgenden hun werk beter doen.”  

Daarmee levert Conforte precies wat werd gevraagd door de jury: een praktische bijdrage die het werken in de zorg leuker maakt, waardoor verpleegkundigen en verzorgenden langer actief blijven in de sector. Ze helpen ook om de innovatie op andere plekken in de zorg in te ztten.

Een totaal ander maar ook veelbelovend initiatief is ontwikkeld in het Haga Ziekenhuis. Daar werd een manier van opleiden ontwikkeld die ruimte geeft voor meer stagiairs. Dat bleek zo goed te werken dat de IC-afdeling deze ‘leerwerkunit’ al heeft opgenomen als vast onderdeel van de opleiding tot IC-verpleegkundige. Een welkome oplossing voor een wijdverbreid probleem, vindt Buurman. “Er zijn best veel verpleegkundigen die naar de IC willen, maar vaak ontbreekt het aan het aantal stageplekken. Je moet stagiairs wel goed begeleiden, op deze manier behoud je kwaliteit en kun je tegelijk meer opleiden. Deze werkwijze zou je ook kunnen toepassen in andere ziekenhuizen en bij andere specialisaties.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)