‘Eigenlijk lopen we al sinds maart een marathon’

  • 20 oktober 2020
  • Nieuwsbericht
  • Coronavirus
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Thuiszorg coronavirus: Wijkverpleegkundige met mondkapje en beschermingsmiddelen (Arie Kievit, ANP)
Foto © Robin Utrecht (ANP)

Een steeds grotere en zwaardere zorgvraag én een snel stijgende uitval van collega’s. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de roosters rond te krijgen. Net als in de ziekenhuizen wordt de zorg snel afgeschaald. Dit zijn de signalen die V&VN binnenkrijgt van verpleegkundigen en verzorgenden uit heel Nederland die werkzaam zijn in de wijkverpleging.

V&VN-voorzitter Gerton Heyne luidt - samen met brancheorganisatie ZorgthuisNL en vakbond FNV - de noodklok in De Telegraaf: “Cliënten die in plaats van drie keer per week, nu nog maar 1 keer worden gedoucht. Minder huisbezoeken. Overbelaste mantelzorgers en een wegvallende dagbesteding. Dat zien verpleegkundigen en verzorgenden gebeuren. Zij doen hun werk met enorme passie en betrokkenheid, maar het wordt steeds lastiger om de zorg te bieden die je zou willen.”

Ziekenhuizen zijn druk bezig de zorg af te schalen. Hierdoor moeten veel patiënten die niet in het ziekenhuis terecht kunnen nu thuis worden verzorgd. Vaak met complexere zorgvragen dan voorheen. Wijkverpleegkundige Vanessa Schroer (42) uit Doetinchem vertelt dat het zo druk wordt dat ze regelmatig niet in kan gaan op hulpvragen van (aankomende) cliënten: "Eigenlijk lopen we al sinds maart een marathon. Nu moeten we nog de hele winter door."

Dijkbewaking moet op orde

Door het tekort aan testcapaciteit zitten verpleegkundigen en verzorgenden vaak een week thuis in afwachting van een test en uitslag. Heyne: “De dijkbewaking is een half jaar na het begin van de storm nog steeds niet op orde. Het kabinet moet de testcapaciteit snel verbeteren.”

Coronavirus

Aandacht voor de wijk: Meldpunt

In Nederland krijgen jaarlijks 600.000 mensen verpleging en verzorging in hun eigen leefomgeving. Maar er is – anders dan bij ziekenhuizen en verpleeghuizen – geen landelijk overzicht van het aantal besmettingen in de wijk, en ook niet van de afschaling van de zorg. Heyne: “Daarom blijven wij ons hard maken voor meer aandacht voor de wijkverpleging. Heb jij als verpleegkundige of verzorgende uit de wijk zorgen, dilemma’s, knelpunten of ideeën die te maken hebben met het coronavirus? Laat het ons weten via ons Meldpunt! Nederland moet weten wat er in de wijk gebeurt.”

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)