Duurzaamheid in de zorg scheelt plastic én tijd
- 25 juli 2024
- Nieuwsbericht
- V&VN Algemeen
Op je afdeling en in je team bewustzijn creëren rond duurzaamheid, heeft dat zin? Ja, weet Fleur Klinkenberg. Op de afdeling hematologie van het Amsterdam UMC waar ze werkt, heeft zij een Green Team opgericht. Met resultaat, en in samenwerking met collega’s. “Soms kost het even tijd om te verduurzamen,” weet Fleur. “Maar uiteindelijk scheelt het ook tijd, waardoor het management wordt overtuigd.” Ze neemt ook deel aan de Werkgroep Duurzaamheid van Kennisinstituut V&VN. Lees onderaan het artikel hoe jij hier ook aan kan deelnemen.
In de Werkgroep Duurzaamheid deelt Fleur haar ervaringen over de duurzame initiatieven op haar afdeling. Dat doet ze nu al twee jaar met blijvende verbeteringen. “We hebben wegwerpbekers bij de koffiezetautomaat weggehaald. Dagelijks werden honderden plastic bekertjes weggegooid. Nu hebben we herbruikbare bekers op de afdeling, dat werkt en scheelt enorm veel plastic.” Ook wordt plastic van bijvoorbeeld infuusverpakking nu apart ingezameld om te recyclen. “Voorheen werd plastic niet goed gescheiden. Dan werden uiteindelijk alle afvalzakken, inclusief die met plastic, door de schoonmaakdienst bij het restafval gedeponeerd.”
Blindengeleidehonden
Op de afdeling leeft het bewustzijn rond duurzaamheid steeds meer, vertelt Fleur. “Plastic dopjes van onder andere infuuslijnen worden nu ingezameld. Deze worden door een stichting opgehaald die daar spullen van maakt. De winst gaat naar de training van blindengeleidehonden. Veel verpleegkundigen verzamelen nu gedurende de dag plastic dopjes, en gaan daar dus bewust mee om. Dat is heel leuk om te zien.
Ook kijkt ze hoe in de zorgverlening zelf gebruik van plastic kan worden verminderd. Zo worden nu vaker tabletten gegeven in plaats van dat medicatie intraveneus wordt gegeven. Er wordt kritischer gekeken naar bloedafname in standaard ordersets. “Willen we wel altijd alles weten? Dat is vaak niet zo, wat veel bloedbuisjes scheelt bij patiënten én veel geld.” Daarnaast worden recepten naar de apotheek steeds vaker digitaal doorgestuurd in plaats van op papier. “Dit voorkomt dat onnodig papier wordt gebruikt en resulteert in minder werk.”
Bewustzijn creëren
“Het begint allemaal bij bewustzijn creëren onder collega’s. Dit heb ik gedaan door middel van scholing voor de verpleegkundigen en artsen. Als iedereen kritisch naar zijn eigen handelen kijkt, is er al veel winst te behalen op het gebied van duurzaamheid. Ook staat duurzaamheid wekelijks op onze agenda om zo ideeën uit te wisselen.”
Kennisinstituut V&VN Werkgroep Duurzaamheid
De Werkgroep Duurzaamheid van V&VN waar Fleur bij aangesloten is, is een diverse groep van zorgprofessionals met een groen hart. “Zo zijn er ook zorgprofessionals van de afdelingen dialyse, cardiologie en verstandelijk gehandicaptenzorg. We kunnen ideeën met elkaar uitwisselen en elkaar tips geven. Hoe krijg je het management en collega’s mee? Ook kijk je naar verpleegkundig leiderschap. Hoe kun je leiding nemen als je ergens voor staat?” Zoek iemand die gelijkgestemd is om een eigen Green Team op te richten, tipt Fleur. “Vaak zijn er best wel collega's die mee willen werken hieraan.”
Duurzaamheid op jouw afdeling
Wil jij ook bijdragen aan duurzaamheid binnen je team of afdeling? Sluit je dan uiterlijk 9 september 2024 aan bij de Werkgroep Duurzaamheid door te mailen naar Petra Jongens, projectleider Duurzaamheid, via kennisinstituut@venvn.nl. Wil je weten wat er van je verwacht wordt als werkgroeplid, dan verwijzen we je naar deze brief. We bieden je ook een vacatiegeldvergoeding aan.
Word lid en praat mee!
Samen met meer dan 100.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.