Diversiteit kent geen tijd

  • 4 januari 2018
  • Blog/Vlog
  • M&G Wijkverpleegkundigen
Diversiteit Kent Geen Tijd

Reizen is een groot deel van mijn leven, altijd geweest. Het ontdekken van een nieuwe cultuur en een hele andere wereld vind ik een van de mooiste dingen en ik word er zeer gelukkig van. Het was inmiddels drie jaar terug dat ik een jaar in Australië woonde, dus ik vond het weer tijd om m’n vleugels uit te slaan. Gelukkig weet mijn werkgever dit van mij en krijg ik ruimte om deze reizen te maken. Daar ben ik heel blij mee.

Afgelopen twee maanden reisde ik door Laos, Cambodja en Vietnam. Drie uitstekende bestemmingen om met m’n backpack te bezoeken zonder een vastomlijnd plan. Deze manier van reizen geeft vrijheid; een vrijheid waar ik aan hecht. Zo ga ik er met een open blik in om de culturen te ervaren en in me op te nemen. Deze drie landen hebben een eigen cultuur en ze verschillen onderling sterk. Het is mooi om de diversiteit te zien.

Wat de drie landen gemeen hebben, zijn de twee grootste en voor hen bepalende thema’s: geloof en familie. Het geloof is meestal een vorm van Boeddhisme, dat mensen samenbrengt. Daarnaast leven gehele families van soms vier generaties onder hetzelfde dak. Het maakt niet uit hoe groot dat dak is. Zij zorgen allemaal voor elkaar op hun eigen manier. Je voelt hem dus al aankomen. Geen wijkverpleging! Het is goed ons te realiseren hoe goed we dat hebben geregeld in Nederland. Natuurlijk spelen er hier ook allerlei problemen, maar eigenlijk is het prachtig dat we zorg op maat kunnen leveren bij mensen thuis zonder met de gehele familie onder een dak te moeten leven.

Hollandse knul

Tijdens zo’n reis heb je veel tijd om te reflecteren op je eigen leven, maar ook op je eigen land. Het is fascinerend om de contrasten te zien. Wij maken ons zo vaak druk om vrij onnozele zaken. Zaken die er vaak totaal niet toe doen in de landen waar ik heb gereisd. Mensen zijn blij dat ze hun geloof en familie hebben. Mijn indruk is – op basis van vele ontmoetingen – dat veel mensen gelukkig zijn.
Ik ben nu twee weken terug en ik probeer om de opgedane indrukken vast te houden ter inspiratie. In de eerste weken na zo’n reis zit ik nog steeds tussen twee werelden en twee manieren van denken. Ik probeer me niet te veel mee te laten slepen, maar uiteindelijk blijf ik een Hollandse knul.

20180104 Jonas Campagne Cordaan

15 minutes of Fame

Jonas Litjens was in Amsterdam te zien op posters van Cordaan.Na twee maanden was het bijzonder thuiskomen. Tijdens mijn afwezigheid is mijn werkgever Cordaan namelijk gestart met een gigantische promotie-campagne. Dit om Amsterdammers te laten zien dat werken bij Cordaan een mooie loopbaan kan bieden. Ik had meegedaan aan de campagne en daardoor hing mijn portret opeens in de Amsterdamse abri’s! Van vele collega’s, vrienden en familie kreeg ik foto’s van mij met een tram erbij. Dat terwijl ik nog aan de loempia’s zat. Het was dus een warm welkom terug en ik heb weer nieuwe energie om aan de slag te gaan.

Deze inspirerende reis leert mij eens te meer dat er ook in Nederland sprake is van een grote diversiteit. Deze diversiteit is een van de redenen dat ik de zorg zo mooi vind. In de zorg is geen oordeel. Iedereen is anders, heeft een eigen blik op de wereld en heeft z’n eigen normen en waarden. Dat maakt het leven én het werken in de zorg zo interessant!

Dit nieuwsartikel is per december 2019 overgeplaatst van de oude website van V&VN naar de vernieuwde website. Eerder geplaatste reacties komen hiermee te vervallen. Wil je reageren op dit artikel? Praat verder op social media.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)