De uitdaging van samen oud worden

  • 25 juli 2024
  • Blog/Vlog
  • V&VN Algemeen
Fot gerimpelde handen met bloemen, Foto ter illustratie © Canva
Foto ter illustratie © Canva

Hij doet niets wat hij niet wil en raakt snel van slag als dingen anders gaan. Toen hij en zijn vrouw corona hadden, moest de afvalzak met beschermingspakken op hun kamer blijven. Dit maakte hem zo boos, dat hij de zakken op de gang gooide.

Samen oud worden kan prachtig zijn, maar het kan ook grote uitdagingen met zich meebrengen. In ons woonzorgcentrum zie ik regelmatig echtparen waarbij één van de twee aan dementie lijdt. Vaak begrijpt de ander niet waarom zijn of haar geliefde zich bepaalde dingen niet meer herinnert. Dat leidt tot frustratie. Maar ook degene met dementie raakt geïrriteerd. In zo’n situatie probeer ik ze te kalmeren en uit te leggen dat de vergeetachtigheid door de dementie komt.

Zijn vrouw vroeg ons om hulp bij het douchen, omdat hij er zo lang over doet en zij graag samen ontbijt. Ik keek een keer mee en zag hoe grondig hij zich wast. Volgens zijn vrouw gebruikt hij wel een hele fles doucheschuim per dag, omdat hij vaak vergeet dat hij zich al gewassen heeft en steeds opnieuw begint. Toch vinden wij het belangrijker dat hij dit zelf kan blijven doen, om zoveel mogelijk eigen regie te behouden. Zijn vrouw heb ik geadviseerd om later samen te ontbijten of zelf vast te beginnen, dat laatste doet ze nu.

Ze vindt het zwaar om de hele dag met hem samen te zijn. Eerst hebben we geprobeerd om haar man overdag naar activiteiten of de gemeenschappelijke huiskamer te laten gaan, zodat zij tijd voor zichzelf zou hebben. Dit wilde hij absoluut niet. Daarom adviseerden wij haar om zelf naar activiteiten te gaan.

Hij wordt steeds vaker boos, wat voor haar moeilijk is. Onlangs werd hij ook boos op mij omdat ik zijn glas had vastgepakt om zijn medicatie in op te lossen. Zijn vrouw vertelde dat hij zo ook tegen haar doet, maar de kinderen bagatelliseren dit gedrag. In zo’n geval probeert de persoonlijk begeleider een gesprek aan te gaan met het echtpaar en de kinderen om te kijken hoe de situatie kan worden verbeterd, voor allebei.

Samen oud worden is mooi, maar het kan ook erg moeilijk zijn.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)