Bianca Buurman op Radio 1 over nieuw kabinet

  • 2 juli 2024
  • Nieuwsbericht
  • V&VN Algemeen
Bianca Pers 1 Web

V&VN-voorzitter Bianca Buurman was vandaag, op de dag dat het nieuwe kabinet is beëdigd, te gast in het radioprogramma Spraakmakers. Op de vraag of ze vertrouwen heeft in het kabinet-Schoof antwoordde ze: “V&VN is gematigd positief. We zien positieve én zorgelijke dingen in de gezondheidsparagraaf van het hoofdlijnenakkoord.”

“Er zitten open eindjes in het akkoord. De grootste uitdaging voor zorgminister Fleur Agema is de toename van de zorgvraag en de enorme personeelstekorten. Wat ons betreft is het een belangrijke opdracht voor het kabinet om verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten op te leiden, te behouden en ruimte te geven. Maar er staat een bezuiniging bij het opleiden ingeboekt. Daarover willen we met Agema in gesprek.”

Regeldruk verlagen

Dat Agema de regeldruk wil verlagen en investeren in verpleeghuiszorg, vindt Buurman een goede zaak. “Regeldruk is een enorm belemmerende factor in het werk. We kennen Fleur Agema als iemand die staat voor de zorgprofessional. Wat dat betreft werken we graag met haar samen.”

Luister hieronder het hele fragment, Bianca Buurman is te horen vanaf 16:30.

Luister het fragment
Verzorgende Spelend Met Oudere Cliënt

Verkiezingsmanifest V&VN: 'Gezondheidszorg moet menselijker en eenvoudiger'

Verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig specialisten moeten meer de leiding krijgen in de zorg. Dat betekent een stap terug voor managers naar een ondersteunende rol. Daarnaast moet het les- en collegegeld voor zorgopleidingen worden afgeschaft en dient er definitief een streep te gaan door zinloze registraties. Daartoe roept V&VN op in een manifest aan het nieuwe kabinet. “Door de vergrijzing hebben steeds meer mensen zorg nodig. Ingrijpende maatregelen en forse investeringen zijn noodzakelijk. De toekomst van de gezondheidszorg is hét onderwerp bij de aankomende verkiezingen”, stelt V&VN-bestuurder Jaap Kappert.

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)