Verslag voorjaarscongres in samenwerking met de NHPR

  • 10 juli 2024
  • Nieuwsbericht
  • Reumatologie

door Arianne Deventer

Dinsdag 14 mei reden mijn collega en ik weer vol enthousiasme naar Utrecht voor ons voorjaarscongres, deze keer samen met de NHPR.
Het congres werd geopend door Kitty Reeuwijk en Salima van Weely, respectievelijk voorzitter van de V&VN Reumatologie en de NHPR. De zaal zat vol met vooral verpleegkundigen, maar natuurlijk ook fysiotherapeuten, ergotherapeuten en diëtisten.

De eerste sessie ging over het metabool syndroom en de link met chronische laaggradische inflammatie. Het metabool syndroom is een combinatie van vijf gezondheidsklachten rond de stofwisseling: cholesterol, bloedsuiker, BMI, buikomtrek en bloeddruk. Heel belangrijk; meten is weten, vooral de buikomvang!
Belangrijke adviezen zijn: eet onbewerkt voedsel, beweeg voldoende volgens de norm en zorg voor goede slaap en weinig chronische stress;  dit zijn de belangrijkste wapens tegen het metabool syndroom.

Aansluitend op deze sessie, heel toepasselijk over leefstijl en gedragsverandering in de spreekkamer. Waarom is het zo lastig om gedrag te veranderen? Belangrijk is dat we leren hoe gedragsverandering werkt en het herkennen van verschillende soorten belemmeringen. Met de juiste gespreksvaardigheden kunnen we patiënten ondersteunen bij het aannemen en volhouden van een gezonde leefstijl.

De laatste gezamenlijke sessie ging over de voetzorg. Aan bod kwamen voetklachten die veel voorkomen bij reuma, het belang van goede voetzorg en de mogelijkheid en het belang van specifieke scholing op dit gebied.
Na een zeer aangename lunch en het spreken met de verschillende sponsoren volgden er een aantal parallelsessies. Van tevoren had ik de keuze gemaakt voor de volgende sessies: de praktische workshop over de voetzorg, het multidisciplinaire netwerk rond reumatische aandoeningen en eHealth en AI binnen de reumatologie.

Samen met mijn collega reden wij weer terug richting Dordrecht. Zoals altijd weer in de file, maar zo erg was dat niet. We hadden genoeg stof te bespreken, hoe we alles wat we gehoord hebben in de praktijk kunnen gaan brengen.
Het voorjaarscongres was geslaagd en weer als vanouds echt top geregeld door alle betrokkenen!

Word lid en praat mee!

Samen met 105.000 leden maken we ons als beroepsvereniging sterk voor professionalisering van de beroepen verpleegkundige, verzorgende en verpleegkundig specialist. Leden horen, zien en helpen; dat is waar we als V&VN voor staan. Wil jij invloed hebben op hoe jouw beroep zich ontwikkelt? Word lid van V&VN.

Ontwerp Zonder Titel (15)